Jesensko kartiranje flore na Slivni

Kartiranje flore je potekalo v nedeljo, 4. oktobra 2020. Šest udeležencev se nas je zbralo pri opuščeni planinski koči na Zg. Slivni nad Vačami. Popisovanje je potekalo po travnikih in gozdu okoli planinske koče, mimo cerkve sv. Neže, do vrha Slivne (tudi Pivkelj, 880 m n. m.) in do kamnoloma nad Dešnom ter v okolici GEOSSa. Kartiranje je vodil dr. Nejc Jogan.

Kljub dežju, ki je občasno prekinjal delo zbrane ekipe, smo bili uspešni in smo popisali več kot 200 vrst praprotnic in semenk. Na razgibanem terenu smo našli splošno razširjene gozdne in travniške vrste, na sončnih legah značilne toploljubne, ob poteh, cesti in kmetijah pa nekaj plevelnih, ruderalnih in tujerodnih rastlin. Med bolj zanimivimi je bila potrditev vseh treh domačih vrst trdolesk – navadne, bradavičaste in širokolistne (Euonymus europaea, verrucosa in latifolia), divje kosmulje (Ribes uva-crispa), alpskega čišljaka (Stachys alpina) in gozdnega repinca (Arctium nemorosum).

Terenski del smo sklenili v gostilni Vrabec, kjer smo določili še nekaj pred tem nabranih vrst, in ob prizorih mavrice ob štrukljih okušali izvrstne domače botanične izdelke – ledeni čaj iz mete, jabolčni sok ter pisano solato iz grozdja, paradižnika, rukole in radiča.

Besedilo: Valerija Babij, fotografije: Alenka Mihorič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja