Wraberjev dan v Izoli 2022

Wraberjev dan, ki je potekal v soboto, 5. novembra 2022, se je po petih letih ponovno odvijal na Obali. V svojih novih prostorih so nas gostili kolegi Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Dan smo pričeli z nagovorom Žive Fišer, ki nas je pozdravila v imenu gostiteljev, in predsednika BDS Andreja Podobnika. Predsednik je podelil dve društveni priznanji, ki sta šli letos v roke prizadevnih mladih kolegic Tine Fabijan in Valentine Stojilkovič, ki že leta skrbita za izvedbo Tekmovanja v poznavanju flore, prav tako pa smo čestitali prisotnim kolegom, ki so ali še bodo v letošnjem letu praznovali okrogle obletnice rojstva.

Temu so sledila predavanja. Marija Kravanja je predstavila raznolikost sladkega mlečka (Euphorbia dulcis), Božo Frajman pa je prikazal, kaj DNA razkriva o evoluciji kranjskega mlečka (Euphorbia carniolica). Boštjan Surina je pojasnil vzroke in posledice fragmentacije rastišč kratkozobe kadulje (Salvia brachyodon). Sledil je krajši odmor, ki smo ga nadaljevali s predavanjem Simone Strgulc Krajšek o 2 vrstah invazivnih barvilnic in preverjanjem, na kakšen način kaljivost semen pojasni uspešnost njunega širjenja. Robi Logar je analiziral heterostilijo pri kranjskem jegliču, Špela Pungaršek pa je predstavila življenje in delo kranjskega Linneja – Joannes Antoniusa Scopolija. Po kosilu smo nadaljevali še s 3 predavanji – Branka Ravnjak je spregovorila o projektu LIFESeedforce, pri katerem zbirajo semena za obnovo in okrepitev populacij ogroženih vrst rastlin, Peter Glasnović je prikazal, kako raznolikost in tipologija rabe tal pojasnjujeta pojav tujerodnih rastlin v zavarovanem območju – v Krajinskem parku Strunjan. Za zaključek pa nam je Nejc Jogan postavil vprašanje, ali nam širjenje C4 trav kaj sporoča.

V odmorih za kavo in med okusnim kosilom, ki je bilo organizirano znotraj fakultete, je bilo obilo priložnosti za medsebojna druženja in pogovore. V enem od odmorov so nas gostitelji popeljali tudi na ogled novih prostorov – laboratorijev, vajalnic, predavalnic in prostora za herbarij. Srečanje smo zaključili zgodaj popoldne in nekateri udeleženci so si vzeli še čas za teren na obali.

Program srečanja.

Udeleženci. Foto: Jože Lango