Jesensko kartiranje flore na in ob Cerkniškem jezeru

Letošnje jesenske kartiranje je potekalo nekoliko prej kot običajno. V soboto, 30. septembra 2023 smo se odpravili na območje Cerkniškega jezera, ki sicer botanično ni slabo obdelano, pa vendar tudi v jesenskem času skriva zanimive rastlinske najdbe. Kartiranje je potekalo po vlažnih travnikih, njivah, obronkih gozdov, na ruderalnih površinah, nekaj malega tudi na pokopališču v Cerknici ter na samem jezeru. Ker je bilo jezero v letošnji jeseni še polno vode, nismo izpustili priložnosti in smo si na obali izposodili čolne ter se odpravili na jezero, kjer smo kar iz čolna nabrali vodne rastline.

Popisali smo več kot 200 rastlinskih vrst. Jezersko površino je na nekaterih mestih s plavajočimi listi preraščala vodna dresen in iz posameznih rastlin so nad gladino še vedno poganjala rožnata klasasta socvetja. Večje površine v vodi je preraščal jezerski biček, na obali pa smo popisali česnov vrednik in še vedno cvetoči britanski oman. Ob gozdnem robu smo spoznavali razlike med enovratim in precej redkejšim navadnim glogom.

Zanimiv in pester dan smo zaključili v gostišču pri Stani v Žerovnici, kjer smo ob koncu kosila pregledali in določili tudi nekaj rastlin, nabranih na in ob Cerkniškem jezeru.   

Zapisali: Valerija Babij in Mateja Poljanšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja