Festival Raznoživo

Mestna občina Ljubljana bo letos prvič obeležila 22. maj – mednarodni dan biotske raznovrstnosti s festivalom Raznoživo, ki bo v središču Ljubljane, na Stritarjevi ulici med 9. in 18. uro. Na festivalu, ki ga organizira Oddelek za varstvo okolja, bodo sodelovale različne organizacije, ki se pri svojem delu srečujejo s čmrlji, žabami, metulji, bobri, rastlinami, glivami, ptiči in številnimi drugimi organizmi. Na stojnicah boste lahko kupili semena avtohtonih rastlinskih vrst, se preizkusili v prepoznavanju rastlin in žuželk, po listih prepoznavali drevesne vrste, videli ali obstaja življenje tudi pod površino zemlje, zanimivosti pa pripravljamo tudi za najmlajše. Druženje z nami bo obogatilo vaše sprehode v naravi, zato vljudno vabljeni!

Letošnji mednarodni dan biotske raznovrstnosti poteka pod geslom Od dogovora k ukrepom: Ponovno vzpostavimo biotsko raznovrstnost. Geslo temelji na sporazumu konference Združenih narodov o biotski raznovrstnosti COP 15 v Montrealu (2022), ki je dosegla dogovor, da bo do leta 2030 zaščitenih 30 odstotkov planeta. Geslo poziva k osredotočanju na izvajanje dogovora.